Now Hiring: Are you a driven and motivated 1st Line IT Support Engineer?

Blog

Analiza: Mbijetimi i “demokalipsit”

Pedestrians Chaos In Manhattan
Local Journalism News

Analiza: Mbijetimi i “demokalipsit”

nga Andi Balla

Rënia demografike ka qenë një problematikë në Shqipëri prej dekadash. Por tani është aq i madh, sa qeveria thjesht nuk mund ta injorojë më. Ndërsa qeveria e mandatit të tretë të kryeministrit socialist Edi Rama merr detyrën, përveç premtimeve të zakonshme për rritje të cilësisë së jetës dhe shërbimeve, programi i ri i qeverisë parashikon rritje të mëdha në të ardhmen në pagat e sektorit publik dhe ndihmën monetare për familjet për të blerë shtëpi- masa që synojnë qartë ta bëjnë vendin më tërheqës për ata që tundohen të kërkojnë mundësi jashtë vendit. Problemi është se edhe në skenarin e pamundur që qeveria t’i përmbushë plotësisht këto premtime, ato nuk do të jenë të mjaftueshme nëse nuk janë pjesë e një strategjie të mirëpërcaktuar dhe shumë më të fortë për të adresuar këtë çështje.

Nuk ka zgjidhje të lehta për rënien demografike të Shqipërisë. Në fakt, mund të mos jetë më problem i rregullueshëm, por qeveria mund të bëjë më shumë për të rregulluar politikat për të zbutur goditjen.

Kuptimi i rënies së spirales demografike

Si fillim, le të jemi të qartë: ky nuk është një problem unik për Shqipërinë. 10 vendet me tkurrje më të shpejtë në botë janë në Evropën Lindore – dhe të gjitha vendet e Ballkanit Perëndimor përballen me të njëjtin problem. Arsyet janë gjithashtu të njëjta: migrimi jashtë vendit ku pagat janë më të larta dhe shërbimet publike kombinohen më mirë me një rënie të shpejtë të nivelit të lindjeve.

Ashtu si pjesa tjetër e rajonit, të gjitha tendencat tregojnë se Shqipëria do të përjetojë rënie të shpejtë të popullsisë gjatë dekadave të ardhshme. Shkalla e lindjeve për grua në vend në vitin 2018 ra në 1.3, “shkalla më e ulët në histori”. Pandemia i ka bërë gjërat edhe më keq. Për herë të parë në historinë e fundit, në vitin 2020 në Shqipëri kanë vdekur më shumë meshkuj sesa kanë lindur.

Politikanët, gazetarët dhe statisticienët shqiptarë nuk janë dakord për shifrat e vështira të njerëzve që largohen nga vendi në çdo vit të caktuar, por askush nuk mund ta mohojë se dhjetëra mijëra po largohen përgjithmonë nga vendi në baza vjetore. Rezultati i kësaj është i qartë. Disa parashikime nga OKB dhe burime të tjera tregojnë se Shqipëria do ta mbyllë këtë shekull me një popullsi prej, në rastin më të keq, 1 milion dhe, në rastin më të mirë, 2 milion. Sot vendi ka 2.7 milionë banorë dhe rreth 4.5 milionë banorë. Diferenca prej 1.8 milion është për shkak të shkallës tashmë rekord të emigracionit për frymë të vendit në 30 vitet e fundit.

Një popullsi në rënie të shpejtë sjell probleme të mëdha në rrugë – ekonomikisht dhe socialisht. Zakonisht është pjesa më produktive e popullsisë që largohet – të rinjtë dhe të aftët. Një raport alarmant i shtatorit 2021 nga instituti zyrtar i statistikave të Shqipërisë, INSTAT, tregoi se rreth gjysma e shqiptarëve të arsimuar universitar ishin larguar nga vendi. Si rezultat, ekonomia dhe shoqëria që ata lënë pas përballet me një spirale negative. Ka më pak njerëz për të filluar biznese, më pak njerëz për të mbushur pozicione të kualifikuara dhe më pak taksapagues për të mbajtur në këmbë shtetin dhe sistemin e pensioneve. Për bizneset, të mëdha dhe të vogla, ka më pak klientë për t’u shërbyer, pra më pak kapital.

Pse po largohen?


Për shumë vite, disa besonin gabimisht se migrimi ishte i mirë në atë që shumë prej atyre që studiojnë dhe punojnë jashtë do të ktheheshin përfundimisht dhe do të kontribuonin në vendin e origjinës. Nuk është kështu, tregon sondazhi i fundit i INSTAT, edhe pse Shqipëria ka numrin më të lartë të studentëve jashtë vendit në krahasim me rajonin. Ka raste sporadike të suksesit të emigrantëve që kthehen, por tendenca e përgjithshme ka qenë që shumica e atyre që largohen nuk kthehen. Dhe mes atyre që kthehen, shumë riemigrojnë për shkak të mungesës së mundësive në Shqipëri, pasi përpjekjet për të gjetur punë të mira ose për të filluar biznese të suksesshme pengohen nga madhësia e tregut, një mjedis i keq biznesi dhe konkurrenca nga ata tashmë në vend. shumë prej të cilëve mund të jenë më pak të kualifikuar, më pak të aftë dhe më pak produktivë – por, më e rëndësishmja, më të lidhur politikisht ose ndryshe.

Opozita dhe aktivistët e shoqërisë civile turbullojnë për dështimet e qeverisë dhe ata janë pjesërisht të drejtë. Veprimi ose mosveprimi i qeverisë ka një efekt në shkallën e largimeve. Dështimi për të rritur cilësinë e jetës dhe shërbimet publike mjaftueshëm shpejt luan një rol. Për më tepër, një rënie e përgjithshme në gjendjen e demokracisë ka lënë shumë të rinj të zhgënjyer se mund të kenë një fjalë për të ardhmen e vendit të tyre. Fatkeqësitë natyrore të dyfishta të tërmetit dhe pandemisë kanë tronditur edhe më shumë sistemin.

Por faktorët më të mëdhenj shtytës janë mungesa e konkurrencës ekonomike dhe shërbimet më të këqija që vijnë me më pak pasuri ekonomike. Mbi këtë me plagën e korrupsionit dhe zymtësinë e përgjithshme të një shoqërie ballkanike postkomuniste, dhe ju keni një shpikje të pakëndshme. Për sa kohë që dikush mund të hipë në një udhëtim me aeroplan dy-orësh në vende si Gjermania dhe të trefishojë ose katërfishojë fuqinë e tij blerëse duke punuar në të njëjtat orë – dhe të ketë shkolla më të mira për fëmijët e tyre dhe kujdes shëndetësor më të sigurt dhe më të përballueshëm dhe të jetojë sipas një sërë rregullash që nuk zbatohen në mënyrë arbitrare – ikja e njerëzve do të vazhdojë.

Hapat te cilat mund te zbusin procesin

Pra, çfarë mund të bëjë qeveria socialiste e mandatit të tretë? Ka disa hapa që mund të marrë për të zbutur rënien demografike. Hapi i parë do të ishte përshtatja e politikave për të maksimizuar përfitimet ekonomike në një vend ku fuqia punëtore po tkurret dhe popullsia po plaket. Për një vend si Shqipëria, një lëvizje e mirë do të ishte të përfitonte nga pikat e forta të saj – klima, vendndodhja gjeografike dhe kostoja më e ulët e jetesës.

Ajo duhet të investojë, për shembull, në zona të veçanta ku bizneset shqiptare mund të jenë vërtet konkurruese dhe që ofrojnë të ardhura mjaft të larta për t’i ndihmuar njerëzit të qëndrojnë në vend. Këto mund të variojnë nga sektori i teknologjisë tek produktet bujqësore dhe ushqimore premium. Këtyre sektorëve duhet t’u jepet çdo nxitje e mundshme tatimore për të vendosur rrënjë në vend. Qeveria duhet gjithashtu të diversifikojë përpjekjet e saj duke ndihmuar ndërmarrjet e vogla dhe të mesme që mund të konkurrojnë globalisht në një ekonomi dixhitale.

Ndërsa rritja e turizmit, veçanërisht turizmi i nivelit të lartë, është i mirë, investimet duhet të menaxhohen në mënyrë që vendasit të shohin një përfitim neto dhe punët e prodhuara të paguhen mjaft mirë, në mënyrë që punëtori të mos tundohet të hipë në një traget dhe të punojë në Itali ose Kroaci. sezonin e ardhshëm.

Në atë që është një fitim masiv neto kapital, vendi mund të punojë gjithashtu për të tërhequr pensionistë nga vendet më të pasura evropiane, për shembull, përveç shqiptarëve që kanë të ardhura pensioni nga vende të tjera pasi kanë punuar atje për shumë vite. Kjo mund të ndihmohet përmes stimujve në tatimet dhe kujdesin shëndetësor.

Në anën tjetër të ekuacionit, një hap tjetër mund të jetë ofrimi i përfitimeve bujare për çiftet e reja për ta bërë më të favorshëm lindjen e fëmijëve dhe qëndrimin në Shqipëri. Bonusi prej 10,000 dollarësh në para ose kreditë e buta për të blerë një shtëpi të parë për çiftet e reja, siç propozon programi aktual i qeverisë, është një fillim i mirë nëse zbatohet. Por kjo nuk mjafton, pasi çmimet e banesave kanë shënuar rritje masive të çmimeve, ndërkohë që pagat mezi janë rritur në sektorin privat. Çmimet e apartamenteve në vende si kryeqyteti, Tirana, për shembull, janë rritur me 50 për qind që kur socialistët morën pushtetin në 2013.

Është gjithashtu shumë e rëndësishme që qeveria të ndryshojë narrativën që ka huazuar nga disa pjesë të komunitetit të biznesit, i cili ka filluar të ndjejë mungesat akute të fuqisë punëtore që rrjedhin nga rënia demografike. Problemi nuk janë shqiptarët “dembelë” që nuk duan të punojnë në shtëpi ku ka vende pune me pagesë të ulët. Problemi është se Shqipëria nuk është konkurruese në tregun më të gjerë të punës. Vendet më të pasura kanë zbutur rënien demografike përmes importimit të punëtorëve. Kjo nuk do të funksionojë në Shqipëri, të paktën jo për disa dekada. Shqipëria është shumë e varfër për të qenë një destinacion tërheqës për migrantët e mundshëm, të cilët thjesht do ta shihnin atë si një pikë kërcimi drejt Evropës Perëndimore. Për më tepër, edhe pse Shqipëria sot duket mikpritëse për refugjatët jashtë Evropës, historia tregon se çdo popullsi, sado mikpritëse dhe mirëdashëse, mund të bëhet armiqësore ndaj një numri të madh emigrantësh që janë dukshëm të ndryshëm nga popullsia vendase.

Në fund të fundit, ndërkohë që ka opsione për të zbutur goditjen, ato nuk do ta kthejnë rënien demografike, por mund të frenojnë në mënyrë që skenarët më të këqij të mos realizohen.