Now Hiring: Are you a driven and motivated 1st Line IT Support Engineer?

Blog

Rënia e aksesit të Shqipërisë ne Bashkimin Evropian po bëhet një normë e re

photo-1625440153141-1ae4c27ff33b
Local Journalism News

Rënia e aksesit të Shqipërisë ne Bashkimin Evropian po bëhet një normë e re

Tre dekada më parë Shqipëria hodhi prangat e një prej regjimeve staliniste më të mbyllura në Evropën Qendrore Lindore. Ndërsa diktatura komuniste po shkatërrohej, pamjet dramatike të demonstratave të vitit 1991 shfaqin mijëra njerëz të mbledhur në rrugët e Tiranës duke brohoritur “duam që Shqipëria të bëhet si e gjithë Europa”, duke gdhendur lirinë dhe mundësitë ekonomike. Pra, anëtarësimi në BE u bë mantra e re e një kombi të izoluar për gjysmë shekulli nga bota perëndimore. Në këtë aspekt, i gjithë diskursi politik dhe politika publike në Shqipëri u bazua rreth ofertës së saj për anëtarësim në BE.

Mes momentit pozitiv të zgjerimit të BE-së me vendet e Lindjes Qendrore, Shqipëria së bashku me vendet e tjera të Ballkanit Perëndimor u identifikuan zyrtarisht si një vend kandidat potencial për anëtarësim në BE në samitin e Selanikut në qershor 2003. Kjo shënoi fillimin e rrugës së integrimit të Shqipërisë në BE. Megjithëse mbeti pas vendeve të tjera fqinje për shkak të trazirave politike të viteve ’90 dhe trashëgimisë komuniste, Shqipëria bëri përparim të ngadaltë por të prekshëm në procesin e anëtarësimit në BE gjatë viteve 2000. Ajo nënshkroi Marrëveshjen e Stabilizim Asociimit në 2006, paraqiti zyrtarisht kërkesën e saj për anëtarësim në BE në 2009 dhe iu dha statusi i vendit kandidat nga Këshilli Evropian në 2014.

Që atëherë, rruga e integrimit të Shqipërisë në BE ka hyrë në një bllokim. Ajo dështoi për katër vjet radhazi për të marrë një dritë jeshile nga Komisioni i BE për të hapur negociatat e pranimit. Për më tepër, kushtëzimi standard i BE-së u shtri në Shqipëri në mars 2020, kur Këshilli Evropian vendosi të miratojë vendimin e Këshillit të Çështjeve të Përgjithshme për hapjen e negociatave të anëtarësimit, me kusht që të ketë bërë përparim të prekshëm në një sërë fushash përpara konferencës së parë ndërqeveritare. Për më tepër, negociatat e pranimit u bllokuan nga vetoja e Bullgarisë ndaj Maqedonisë së Veriut për mosmarrëveshjet dypalëshe.

Me sa duket, Shqipëria po paguan çmimin e pasigurive të brendshme të BE-së. Kriza financiare dhe emigrantëve u bë një shtrat riprodhues për lëvizjet populiste dhe euroskeptike. Brexit-i dhe mosmarrëveshjet e tjera të brendshme pakësuan oreksin e BE-së për t’u zgjeruar me anëtarë të rinj në atë masë sa Presidenca e Komisionit të BE-së Junker e vuri në pritje zgjerimin e BE-së dhe e zhvendosi fokusin e saj drejt thellimit të integrimit të brendshëm dhe reformës strukturore të qeverisjes së BE-së. Prezantimi i Metodologjisë së Re të Zgjerimit vitin e kaluar tregon se Bashkimi nuk është i gatshëm të zgjerohet me anëtarë të rinj në të ardhmen e afërt. Ky qëndrim u konfirmua nga deklarata e Brdo-s, e cila pasqyron perspektivën evropiane të Ballkanit Perëndimor të Samitit të Selanikut. Në thelb, duket se gati pas 20 vitesh, zgjerimi i BE-së me Ballkanin Perëndimor është rikthyer në pikënisjen e tij.

Megjithatë, për sa i përket procesit të anëtarësimit të Shqipërisë, kjo është vetëm njëra anë e historisë. Gjatë gjithë procesit, Shqipëria nuk ka arritur të vazhdojë me kriteret e anëtarësimit në BE. Krizat e thella të brendshme politike, të dhënat e dobëta në luftën kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar, si dhe kthimi i fundit demokratik e mbajtën vendin në gjirin e BE-së.

Edi Rama, kryeministër i Shqipërisë prej më shumë se 8 vitesh, është larguar nga vlerat e BE-së dhe flirton me autokratë me mendje si presidenti turk Erdogan dhe ai serb Vuçiç. Ai ka fajësuar hapur BE-në për dështimet e tij. Në një opinion të fundit për Politico.eu, Rama akuzoi BE-në se nuk ishte në gjendje të përmbushte premtimet e saj për Ballkanin Perëndimor dhe nxori edhe një herë idenë e Ballkanit të Hapur, një nismë rajonale e diskutueshme, jo gjithëpërfshirëse e Ramës, Vuçiqit dhe Zaevit që mbivendoset. me Procesin e Berlinit.

Rama zhvlerëson qëllimisht rëndësinë e integrimit në BE për të maskuar dështimin e qeverisë së tij në përmbushjen e kritereve të anëtarësimit në BE. Ai ka arritur me sukses deri më tani të largojë vëmendjen e publikut nga rruga e integrimit të Shqipërisë në BE dhe të ulë pritshmëritë e njerëzve për anëtarësimin e shpejtë në BE. Stagnimi i Shqipërisë në procesin e anëtarësimit në BE vështirë se bëhet kryefjalë në shtyp. Në mesin e viteve 2000, hapat e vegjël u vlerësuan si historikë nga qeveritë dhe dështimet u shqyrtuan me imtësi nga opozita, media dhe shoqëria civile. Raportet vjetore të progresit të Komisionit të BE-së për Shqipërinë nxisnin debate të nxehta në media dhe parlament midis qeverisë dhe opozitës, gazetarëve dhe aktivistëve të shoqërisë civile. Në të kundërt, raporti i sapopublikuar i Komisionit për progresin 2021 për Shqipërinë tërhoqi pak mbulim mediatik dhe ajo që është më shqetësuese nuk mori fare shqyrtim nga opozita apo organizatat e shoqërisë civile.

Në rrethana të tilla, kur anëtarësimi i Shqipërisë në BE ka hyrë në një qorrsokak, shtresat më energjike dhe më pjellore të shoqërisë, veçanërisht të rinjtë po largohen përgjithmonë nga vendi. Anëtarësimi i Shqipërisë në BE nuk është një opsion i mundshëm që ia vlen të pritet. Dhe kjo është normalja e re.